Du er her: HjemNyheterVelkommen til workshop om livskvalitetsøkonomi i juni

Fremsam inviterer nå til en workshop hvor vi sammen vil utforske hvordan en livskvalitetsøkonomi kan se ut i en norsk kontekst! Vi vil bli bedre kjent med hva livskvalitetsøkonomi er, konkrete verktøy og metoder utviklet i den globale alliansen, og se på hvordan de kan brukes i norsk politikk- og tiltaksutvikling. I tillegg vil vi også lære fra konkrete eksempler fra andre land. Det vil også være en introduksjon fra Helsedirektoratet, som forteller om status for Norges arbeid med dette temaet.

Du trenger ikke å ha foregående kjennskap til livskvalitetsøkonomi for å delta. Worskhopen er åpen for både politikere og administrativt ansatte i offentlig sektor, og er aktuell for folk som jobber med folkehelse, samfunns- og arealplanlegging, økonomi, helse, oppvekst, kultur, organisasjonsutvikling, mm.

Workshopen er et samarbeid mellom Wellbeing Economy Alliance, den danske tenketanken Wellbeing Economy Lab (WELA) og Fremsam. Innlederne vil snakke engelsk, men gruppearbeidet vil foregå på norsk, og det vil være mulig å stille spørsmål på norsk – vi i Fremsam vil være til stede som oversettere

Hva om vi organiserer samfunnet rundt det som virkelig betyr noe?

Det er to muligheter for å delta på workshopen:

Digital workshop 16. juni, kl. 13-14.30 – meld deg på her.

Fysisk workshop 23. juni, Ole-Johan Dahls hus på UiO Blindern, Oslo
Kl. 12.30-14.00 – meld deg på her.

Workshopen den 23. juni er en del av heldagsseminaret NØKO 2025 – En ny økonomi som setter folk og natur i sentrum. Her samles ledende internasjonale og norske forskere og endringsagenter som viser vei ved å endre stukturer og utforme alternativer. Du kan bl.a. høre forfatteren av boken Doughnut Economics, Kate Raworth, og Olivier De Schutter, som er FNs spesialrapportør for ekstrem fattigdom og menneskerettigheter.

Selve workshopen er kun for politikere og ansatte i offentlig sektor, mens heldagsseminaret er åpent for alle. Påmelding skjer via den generelle påmeldingen til seminaret. Les mer her.

Hvorfor er vi opptatt av livskvalitetsøkonomi?

Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) har økt jevnt og trutt de siste tiårene, men livstilfredsheten gjør ikke det samme – faktisk synker tilfredsheten blant folk under 40 år.

Samtidig står vi overfor store samfunnsutfordringer som klimakrise, tap av natur og biologisk mangfold, psykisk uhelse og økende ulikhet. Er egentlig dagens økonomiske system i stand til å håndtere disse utfordringene? Eller trenger vi et alternativ?

Land som blandt annet Wales og New Zeland er allerede i gang med å utforske disse spørsmålene gjennom nasjonale livskvalitetsøkonomier. På engelsk går ideen under navnet “Wellbeing Economy”, hvor formålet er å skape et samfunn som gir god livskvalitet for alle – både nåværende og fremtidige generasjoner – innenfor planetens tålegrenser.

Er det på tide at Norge også tenker nytt når det kommer til samfunnets økonomiske system? Kan livskvalitetsøkonomi gi oss et felles språk for å finne løsninger på rotårsakene til de utfordringer vi står overfor?