Du er her: Hjem › Nyheter › Nasjonal studie skal styrke skolehelsetjenesten
Gjennom fire år har ungdom, helsesykepleiere og forskere ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse Øst og Sør samutviklet samtaleverktøyet Kort, som skal hjelpe ungdom å håndtere følelser som uro, engstelse eller stress. For å finne ut om Kort kan bidra til bedre psykisk helse og livskvalitet for ungdom, testes samtaleverktøyet i skolehelsetjenesten på ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet.
Ønsker du å delta i studien?
Er du helsesykepleier eller ansatt i skolehelsetjenesten på ungdomsskole eller videregående?
Da kan du delta i Kort-studien! Alle som deltar får:
- Gratis opplæring i Kort, enten ved oppstart eller etter et semester
- Mulighet for å være med å utvikle og evaluere et samtaleverktøy
- Et faglig fellesskap med andre helsesykepleiere fra hele landet
Meld din interesse her, så tar vi kontakt for en uforpliktende prat.
Nasjonal kartlegging viser behov for styrket kompetanse
Kort-prosjektet bygger på kunnskap fra en nasjonal kartlegging om hvordan helsepersonell i kommunen arbeider med psykisk helse blant ungdom. Kartleggingen viser at de fleste unge som tar kontakt med førstelinjetjenestene har utfordringer knyttet til følelsesregulering – det å kunne håndtere intense og vanskelige følelser på en måte som gjør at de ikke tar helt overhånd. Videre viser kartleggingen at helsepersonell ønsket styrket kompetanse og konkrete verktøy for å møte disse utfordringene.
Skolehelsetjenesten er i en unik posisjon til å nå alle barn og unge, og det er et stort potensial for bruk av kunnskapsbaserte tiltak. Målet med Kort er derfor å utvikle et kort, effektivt og kunnskapsbasert tiltak i samarbeid med helsesykepleiere og ungdom.
Forskningsbasert og skreddersydd til målgruppen
Gjennom grundige gjennomganger av forskningslitteratur har Kort-prosjektet identifisert og valgt ut sentrale teknikker og øvelser som går igjen i de mest virksomme metodene som kan hjelpe ungdom å forholde seg til intense eller vonde følelser på en god måte, og satt dette sammen til et samtaleverktøy som helsesykepleiere kan bruke når de snakker med ungdom.
For å sørge for at samtaleverktøyet treffer målgruppen har det vært gjennom en omfattende samutviklingsprosess. Gjennom flere workshops med både ungdommer, psykologer, helsesykepleiere har man tilpasset både språk, innhold og bruksform slik at Kort passer for ungdommer, samtidig som det fungerer i skolehelsetjenestens hverdag.
Foreløpige resultater ser lovende ut
Kort ble først testet i en pilotstudie i 2023/2024. Studien ga verdifulle innsikter i hvordan verktøyet fungerer i praksis, og brukererfaringer fra både ungdom og helsesykepleiere er tatt med videre i utviklingen.
Helsesykepleiere forteller at samtaleverktøyet er konkret og nyttig, og hjelper de å få struktur i samtalene de har med ungdom. Les mer om hvordan to av helsesykepleierne har opplevd å bruke verktøyet.
Fra i år er prosjektet i gang med en landsdekkende effektstudie for å finne ut hva som fungerer best for å støtte ungdom med psykiske utfordringer. Ungdommene som er med i studien får snakke med helsesykepleier på samme måte som før – men noen får bruke Kort-verktøyet som en del av samtalene.
Sitat fra helsesykepleier som deltar i studien
Til nå har Kort-studien hatt opplæring med 89 helsesykepleiere og 175 ungdommer deltar i studien. Målet er å få med 300 ungdommer over hele landet innen året er omme.
Det er planlagt oppstart av et nytt kull med helsesykepleiere til høsten – og det er fremdeles ledige plasser!
Ansvarlige for prosjektet er RBUP Øst og Sør. Samarbeidspartnere er Nettverk for helsefremmende samfunn (Fremsam), forskningssenteret PROMENTA (Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet), Mental Helse Ungdom (MHU), ADHD Norge, Rådgivning om Spiseforstyrrelser (RoS), Barn av Rusmisbrukere (BaR), og NASKO.