Du er her: HjemNyheterNy veileder i sosial bærekraft

Hvorvidt vi mennesker har det bra, avhenger mye av samfunnet vi bor i. Og i Norge har alle kommuner et mål om å skape et så bra lokalsamfunn som mulig, hvor innbyggerne trives og lever gode liv. Det mange vil kalle et sosialt bærekraftig lokalsamfunn.

Men veien dit er ikke alltid så enkel, og begrepet sosial bærekraft er for mange uklart – hva mener vi egentlig? Og hva betyr det i praksis når det kommer til virkemidler og tiltak?

Det har forskningsprosjektet Sosial bærekraft som ny drivkraft i lokalsamfunnsutviklingen (SOSLOKAL) utforsket siden 2020, som ble ferdigstilt høsten 2024. Fremsam lanserer nå en veileder som bygger på kunnskapen og erfaringen fra dette prosjektet, samt en egen side for sosial bærekraft som samler forskning, rapporter og verktøy.

– Veilederen er et etterlengtet verktøy for kommunen hvor sosial bærekraft konkretiseres, og gjør det lettere å forstå hva sosial bærekraft i lokalsamfunnsutvikling faktisk betyr, sier Kjersti Eline Følling, folkehelseplanlegger i Fredrikstad kommune.

Hun har allerede brukt veilederen i kommunens høringsgruppe, en tverrsektoriell arbeidsgruppe som gir innspill til større byggeprosjekter i kommunen, og delt den med kollegaer innen arealplangjengen, folkehelse og frivillighet.

Gå til siden om sosial bærekraft her.

Helt overordnet handler sosial bærekraft om at flest mulig mennesker lever gode liv, nå og i fremtiden.

Trenger vi en veileder i sosial bærekraft?

Selv om vi i Norge generelt har høy grad av sosial bærekraft sammenlignet med andre land, er både gode levekår, og innbyggernes opplevelse av tillit, trygghet og tilhørighet ulikt fordelt. Det samme er innbyggernes mulighet til å påvirke hvordan goder og byrder skal fordeles i samfunnet. I tillegg er økt sosial ulikhet, psykisk uhelse, ensomhet og utenforskap sentrale utfordringer i mange norske kommuner. Alle disse forholdene spiller inn på graden av sosial bærekraft.

Et sterkere sosialt perspektiv i samfunnsutviklingen kan bidra til en jevnere fordeling av ressurser, og økt helse og livskvalitet for innbyggerne.

Sosialt bærekraftige lokalsamfunn handler om hvor sosialt robuste og rettferdige nærmiljøene er. Det skapes i et samspill mellom fysiske og sosiale faktorer, hvor fysiske kvaliteter fungerer som grunnmuren i våre sosiale liv. Vi må ha noen felles arenaer som muliggjør utvikling av fellesskap og samarbeid.

Denne veilederen hjelper med å konkretisere hva sosial bærekraft betyr i en lokal, norsk kontekst og gir konkrete tips for hvordan du kan gå frem for å jobbe med dette. Den kan brukes som kunnskapsgrunnlag til kommuneplaner, organisasjonsutvikling, medvirkning og utvikling av konkrete tiltak.

Målgruppen er politikere og ansatte i kommuner, og er særlig relevant for personer som jobber med samfunns- og arealplanlegging, nærdemokratiutvikling, folkehelse, kultur og frivillighet.

Gå til veilederen her.

SOSLOKAL er et samarbeidsprosjekt mellom tre kommuner – Kristiansand, Stavanger og Fredrikstad – og By- og regionsforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Fremsam.